hd film izle film izle demirdöküm demirdöküm servis bosch servis vaillant servis eca servis ariston servis
 

BEDESTEN

Bedestenler, Kervansaraylar, Hanlar, Çarşılar, Köprüler, Ticarî ve Sosyal Yapılar, Ticaret Tarihi...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Anasayfa Haberler
HABERLER

Orta Asya İpek Yolu'ndaki Arkeolojik Çalışmalar

E-mail Print PDF

İstanbul Üniversitesi'nin Orta Asya İpek Yolu'ndaki Arkeolojik Çalışmaları Devam Ediyor.

İstanbul Üniversitesi'nin Orta Asya İpek Yolu'ndaki Arkeolojik Çalışmalar

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı ile Özbekistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü'nün Özbekistan'da 2003 yılından itibaren yürüttüğü arkeolojik çalışmalar 2017 yılı eylül ayında da devam etmiştir. Orta Asya'da İpek Yolu üzerinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının başkanlıklarını Doç. Dr. İbrahim Çeşmeli ile Dr. Abdusabir Raimkulov yürütmektedir. Arkeolojik projenin restorasyon ve konservasyon çalışmalarını ise Arş. Gör. Dr. Hande Günözü yürütmektedir. Proje hakkında aşağıdaki linklerden detaylı bilgi alınabilir.

 

SİİRT'TE İKİ BİN YILLIK LİMAN BULUNDU

E-mail Print PDF


Siirt - Ilısu Baraj Gölü kapsamında Siirt'te devam eden arkeolojik kazılarda, Kurtalan"ın Çattepe (TİLLİ) köyü Dicle Nehri kıyısında 2 bin yıllık bir liman bulundu. 

Devam eden Başur Höyük Kazısı ile birlikte Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe köyünde de yeni bir kazıya başlanıldı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Do.ç D.r Haluk Sağlamtimur başkanlığındaki kazı çalışmaları, birçok üniversite tarafından ortaklaşa gerçekleştiriliyor. 

Siirt'te ikibin yıllık limanKazı Başkanı Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Haluk Sağlamtimur, "Botan ve Dicle Nehirlerinin birleştiği noktada bulunan Çattepe yerleşimi prehistorik dönemlerden günümüze kadar iskân edilmiştir. Jeopolitik konum açısından birçok soruyu aydınlatacak konumda bulunan höyükteki kazı çalışmalarında çok önemli bulgulara ulaşıldı.” dedi. 

Dicle ve Botan akarsularının ve vadilerinin birleştiği bir yerde bulunan Çattepe (TİLLİ) Höyükü"nün, stratejik ve ticari açılardan çok önemli bir geçiş noktası olduğunu belirten Sağlamtimur, “350 metre uzunluğunda 250 metre genişliğinde olan bu höyüğün temellerinin MÖ 6-7 binli yıllara kadar uzandığı düşünülüyor. İnsanlar tarafından sürekli kullanılmış bir kent. Bu şehir ortaçağda önemli bir merkez olan ve Arap seyyahların kitaplarında bahsedilen üç mahallesi yer altı çarşısı olan, "Tell Fâfân" kentidir. Elde edilen bulgulara göre, aynı zamanda Roma egemenliğinin uzandığı en uç nokta olan Çattepe Höyüğü'nde, MS 3 - 4 yüzyıllarda yapılan günümüzde bazı yerleri tahrip edilmiş bir sur var. Yine MS 100'lü yıllarda yapıldığı belirlenen ve höyüğün batı taraflarında yer alan 20 basamaklı bir limana ulaşıldı. Şu anda limanın kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu liman sayesinde burası bölgenin ticari merkezi konumundaydı. Diyarbakır'dan dahi bu köprü vasıtasıyla, Dicle Nehri üzerinden geliniyordu. Tell Fâfân Kenti, MS 915-920'li yıllarda meydana gelen yangında büyük tahribata uğramış, 100. yıldan sonra Hasankeyf'in bölgenin merkezi bir kenti haline gelmesi ile birlikte önem kaybetmeye başladı" şeklinde konuştu.   

Read more...
 

GÖBEKLİTEPE UNESCO DÜNYA MİRASLARI GEÇİCİ LİSTESİNE ALINDI

E-mail Print PDF


Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Göbeklitepe’nin UNESCO dünya mirasları geçici listesine alınmasına ilişkin, “Göbeklitepe’nin listeye alması sevindirici bir olay, çünkü bu listeye giren yerlerin dünyada ekonomik kaderleri değişiyor” dedi.

Urfa GöbeklitepeYrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’nın Güneydoğusu’ndaki Örencik köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe’de, her yıl Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsünden bir ekip tarafından arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Bu çerçevede 1995 yılında başlatılan kazı çalışmalarında, günümüzden 12 bin yıl öncesine ait insanlarının yapmış oldukları tapınak kalıntılarına rastlandığını hatırlatan Kürkçüoğlu, bunların “T şeklinde”, dairesel planlı yapılar olduğunu ifade etti.

Söz konusu kazı alanında çıkan tarihi yapının dünyanın ilk tapınak merkezi olarak kabul edildiğini aktaran Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

Heykel ve taş kabartma sanatına ait dünyadaki ilk örneklerin burada yer alması önemli. Göbeklitepe, tarım tarihi yönünden de önemli bir yer. Çünkü buradaki insanlar yaşadıkları dönemde tarım yapmayı biliyorlardı. Göçebe düzenden avcı ve toplayıcı düzene geçiş dönemi olarak bilinen bu dönemde insanlar tarımla uğraşıyordu.”

Read more...
 

The Archaeology Channel - International Film and Video Festival

E-mail Print PDF

TAC IFFThe Archaeology Channel


International Film and Video Festival

 
May 24-28, 2011, Recital Hall, The Shedd Institute, Eugene, Oregon, USA 

Exploring the human cultural legacy on screen!
 

DR. TOM KING SELECTED AS KEYNOTE SPEAKER 

  
 
Five days of juried films and videos on archaeological and indigenous topics:
Tuesday evening, May 24
The Shedd InstituteWednesday evening, May 25
Thursday evening, May 26
Friday evening, May 27
Saturday morning and afternoon, May 28

Awards Reception Saturday evening, May 28


Daily Screening Schedule

Downtown Eugene Map
Hotel Information

Festival Mission: To exhibit for our audience the wonderful diversity of human cultures past and present in the exploration of our place in history and in our world. To promote the genre and the makers of film and video productions about archaeology and indigenous peoples.

Read more...
 




nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat gebze evden eve nakliyat